Тіляпія

У гастрономічному розрізі тиляпія стала дуже популярною завдяки ніжному смаку білого м’яса з високим вмістом білка і низьким вмістом жирів.

Тиляпія вирізняється ніжним смаком, не містить дрібних кісток, вважається дієтичною, тому прекрасно підходить в якості першого підгодовування для малюків, для людей, які дотримуються дієти. М’ясо тилапії насичене мінеральними речовинами – залізом, цинком, фосфором, селеном, магнієм, калієм і кальцієм, а також вітамінами К, Е, групи В. Цей вид риби – джерело низькокалорійного легкозасвоюваного білка, з якого формується м’язова тканина. Саме тому філе тилапії прекрасно підходить малюкам, яким вкрай необхідний білок для нарощування маси. М’ясо тиляпии містить поліненасичені жирні кислоти, корисні для всіх систем організму. Ці сполуки, зокрема, мають важливе значення для серця та судин, знижують концентрацію шкідливого холестерину, знижують ризик тромбозу та атеросклерозу.

Сьогодні тиляпію культивують дуже активно, її можна знайти в штучних водоймах майже у всіх країнах Африки, Південно-Східної і Центральної Азії, а також в більшості країн Латинської Америки, США і Європейських країнах. Поряд з товстолобиком, тиляпію вирощують в геотермальних водах і охолоджувальних басейнах АЕС (не з радіоактивною водою). У США спеціально для промислового рибництва був виведений невибагливий і швидко зростаючий гібрид, так звана «тиляпія червона», що представляє собою суміш альбіносних форм тиляпії мозамбіцької і тиляпії нільської. Крім цього гібрида, в промислових цілях вирощуються також такі природні види, як тиляпія золота, Галілейська, меланоплеура і макрочіре. Сьогодні тиляпія виходить на друге місце в світі після коропа за значенням – як об’єкт прісноводного риборозведення.

Ці риби добре розмножуються як в ставках, так і в каналах, басейнах, акваріумах і садках.

При розведенні в ставках на 0,1 га поміщають 30-50 самок і 15-30 самців. Залежно від виду співвідношення самок і самців може бути різним. Розрізняти самок і самців у період нересту легко. Більшість видів тиляпії розмножується при температурі 24-28 oС. Самці в період нересту стають агресивними і кожен з них займає територію, яку охороняє, що може становити від 0,5 до 6 м2 в залежності від виду тиляпії. Потім починається будівництво гнізда. У тиляпій, що відкладає ікру на субстрат, захищають територію, копають гніздо і доглядають за потомством обоє партнери. Самка викидає ікру, яку запліднює самець. Ікра клейка. Нерест триває 2,5-3 години. Інкубація проходить протягом 2-3 діб. Після вилуплення ембріони знаходяться 3-4 діб в гнізді, після чого переходять на активне живлення.

Тиляпії, що виношують ікру в ротовій порожнині, також будують гніздо, але після запліднення і запліднення ікри забирають її в рот. Під час нересту в басейнах або акваріумах, при розмноженні тиляпія, що відносяться до роду Oreochromis, до одного самця підсаджують 5-7 самок. Самець вибирає готову до нересту самку і відганяє інших. Нерест триває 5-15 хв. Самка викидає ікру, яку тут же запліднює самець. Запліднену ікру самка забирає в рот.

При товарному вирощуванні тиляпії в монокультурі ефективним є вміст у водоймі особин однієї статі, що виключає можливість розмноження. Так як самці у більшості видів ростуть значно швидше самок, то вирощування тільки одних самців дозволяє суттєво збільшити вихід продукції. Для ефективного вирощування тиляпії підходять водойми з температурою води 23 ° С і вище протягом 4-х місяців і більше.

У садках і басейнах молодь вирощують в два етапи: перший – вирощування молоді до 1 г при щільності посадки 10 000-20 000 шт / м3, другий – вирощування до 5-10 г при щільності посадки 2000 шт / м3. При підтримці кисню на оптимальному рівні можливі і більш щільні посадки. Тривалість вирощування становить 30-45 діб. Вихід молоді – 80-85%. При переході на активне живлення личинки мають великі розміри і здатні споживати гранульовані комбікорми. На першому етапі вміст протеїну в комбікормі має становити 30-34%. У міру зростання його кількість можна знизити до 23-26%.

При вирощуванні молоді в ставках до маси 3-5 г щільність посадки повинна бути 200-250 тис. шт / га. Ставки повинні бути невеликими за площею, добре спланованими і високопродуктивними. Вихід молоді становить 75-80%.

Вирощування тиляпії проводять як в моно-, так і полікультурі. Товарною вважають рибу масою 200 г і вище. Зростає тиляпія досить швидко, і при сприятливих умовах середньодобовий приріст дорівнює 3-5 г. Весь цикл вирощування – від отримання личинок до товарної продукції – становить 160-180 діб. Таким чином, в умовах з оборотною системою водопостачання протягом року можливо багаторазове отримання продукції.

Полікультура. Ефективним є метод спільного вирощування тиляпії і коропа в садках і басейнах. Для годування тиляпії можна використовувати комбікорми, призначені для коропа. Ці риби використовують екскременти коропа, обростання на стінках басейнів і кошів. Все це знижує витрати кормів, покращує гідрохімічний режим, сприяє збільшенню продуктивності на 10%.

Вирощуванням товарної тиляпїі закінчується цикл робіт рибоводів з нерегульованим температурним режимом. На зиму залишають тільки маточне поголів’я, яке роміщують в басейнах або інших ємностях з підігрівом води. Температура води повинна становити 20-23oС, величина раціону – 2-3% від маси риби. При такому режимі виробники збільшують свою масу на 25-50%. У лютому-березні при підвищенні температури до 25-27oС отримують потомство, підрощують молодь і проводять новий цикл вирощування.

У господарствах з регульованим температурним режимом вирощувати тиляпію можна цілий рік, наприклад на геотермальних водах, але при цьому необхідно враховувати хімічний склад геотермальних вод. Деякі з них непридатні для розведення та вирощування. В умовах установок із замкнутим циклом водопостачання (УЗВ) за 4-6 місяців вирощування можна отримувати більше 100 кг / м3 тиляпії.

В умовах замкнутих систем водозабезпечення створюється сприятливе середовище для культивування тиляпії. Показано, що річна потужність УЗВ визначається не тільки створенням сприятливих умов вирощування риби та забезпеченням кормами високої якості, але і застосовуваною технологією виробництва. Експлуатація рибоводної установки в режимі поліцикла дозволяє підвищити її річну продуктивність в 1,5-2 рази в порівнянні з дворазовим зарибненням. Використання тиляпії як додаткової риби з коропом забезпечує більш ефективне споживання кормів. Кормовий коефіцієнт знижується до 0,2-0,3.
Вирощування в УЗВ проходить благополучно при наступних параметрах складу води: температура – 25-31oС, реакція середовища – 6,5-7,5, розчинений кисень – 3-24 мг / л, аміак – 0,3 мг / л, нітрити – 0 , 02 мг / л, нітрати – до 60 мг / л, зважені речовини – до 50 мг / л. В процесі вирощування необхідно щодня додавати 1/3 об’єму свіжої води, підтримувати фотоперіод: 12 ч – світло, 12 ч – темрява. Освітленість поверхні басейнів становить близько 600 люкс.

Годування здійснюють при суворому контролі якості кормів. Тиляпія в УЗВ годують зазвичай кормами марки РКС, РГМ-5В, 12-80 і т. Д. З відповідним розміром частинок (0,5-3,0 мм). Застосовують автоматизовану роздачу кормів. Внесення зелені (кропива, листя лопуха, салат і ін.) здійснюють вручну.

ФОТО ТИЛЯПІЇ
Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на vk
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Поділитися на skype
Схожі культури

КАРТА МОЖЛИВОГО РОЗВЕДЕННЯ ТЕЛЯПІЇ

Map loading, please wait ...