Чорноморська мідія

Чорноморська мідія належить до сімейства Мітіліди. В Азово-Чорноморському басейні мешкає всього 90 видів двостулкових молюсків, серед яких тільки 6 видів відносяться до мітільд.

Чорноморська мідія належить до сімейства Мітіліди. В Азово-Чорноморському басейні мешкає всього 90 видів двостулкових молюсків, серед яких тільки 6 видів відносяться до мітільд. Незважаючи на відносно мале число видів, з екологічної точки зору чорноморські мітіліди відіграють значну роль. Ростуть мідії цілими колоніями на стінках причалів, морському дні, палях і каменях. Промислових розмірів (5 см і більше) мідії досягають за 1-1,5 року. Харчуються мідії фітопланктоном і органічними частинками. Харчуючись, мідія фільтрує велику кількість води. Так, наприклад, чорноморська мідія довжиною 6-7 см пропускає через себе 2-3,5 л на годину. Підраховано, що мідії на ділянці в 1 м2 профільтровивают за добу близько 200 м3 води. Вони ефективно очищають воду від різних суспензій і зайвої органіки. Вид досить звичайний в Чорному і Азовському морях від урізу води і до глибини 80 м. На скелях і каменях утворює щітки, а на м’яких грунтах прикріплюється до дрібних камінцях і порожнім стулок і утворює друзи.

Мідія не тільки важливий компонент морської екосистеми, але і один з найпоширеніших об’єктів марикультури (продукція світового мідієвництва сягнула понад 1,5 млн. тонн). Інтерес до культивування мідій обумовлений тим, що цей молюск відповідає практично всім вимогам, пред’явленим до об’єктів марикультури. Ці молюски мають високу плодовитістю і великим продукційних потенціалом, стійкі до дії токсикантів, інвазивних і інфекційних хвороб, продовжують зростання навіть в умовах високої щільності друз. М’ясо мідій є прекрасним дієтичним продуктом, а останнім часом з нього отримують біологічно активні речовини, що володіють антиоксидантною, імуномодулюючою і радіопротекторну дію.
Раковина чотирикутної-клиноподібної форми, помірно опукла. Краї раковини зсередини гладкі. Забарвлення чорно-фіолетова, перламутр синій або синьо-коричневий. Довжина раковини до 140 мм, висота – до 75 мм, ширина – до 52 мм.

Мідії, як і переважна більшість морепродуктів, є дуже корисними для людського організму. У них міститься дуже багато необхідних нам мінералів, мікроелементів, вітамінів. Крім того, користь мідій – не єдине позитивне якість цього морепродукту. Самі по собі вони дуже смачні, їх можна подавати і як самостійну страву, і як інгредієнт в складі інших. Нижче ми розглянемо, чому саме вони так корисні, а також деякі способи їх приготування.

М’ясо мідій унікальний не тільки своїми характеристиками, але і складом. Тому з їх допомогою можна легко урізноманітнити свій раціон, зробивши його при цьому максимально корисним. Отже, що ж корисного в м’ясі мідій?
Понад два десятки унікальних амінокислот, які надають всебічне позитивний вплив на наш організм. Наприклад, вони нормалізують рівень холестерину в крові, запобігають захворюванням серцево-судинної системи, сприяють схудненню, покращують обмін речовин.

У мідіях міститься величезна кількість вітамінів, зокрема А, С, D, РР, Е і група В. Корисних мінералів в мідіях також дуже багато: кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо – даний перелік далеко не повний.

Крім цього, мідії містять мінімум жирів. Вони низькокалорійні, однак при цьому прекрасно насичують. Це означає, що їх можна і потрібно вживати людям, які борються із зайвою вагою або просто стежить за своєю фігурою. Саме тому дієтологи часто включають мідії в раціон своїх пацієнтів.

– Зміцнення імунітету.

– Підвищення потенції.

– Поліпшення обміну речовин.

– Нормалізація роботи системи травлення.

– Активізація функцій ендокринної системи організму.

– Поліпшення складу крові, зниження рівня холестерину.

Завдяки тому, що в мідіях присутня велика кількість антиоксидантів, їх регулярне вживання здатне запобігти виникненню різних форм раку. Також вони сприяють налагодженню обміну речовин і якнайшвидшого виведення з організму токсинів, а це, в свою чергу, уповільнює процеси старіння.

Мідії благотворно впливають на серцево-судинну систему, покращуючи приплив крові в капіляри. Завдяки цьому знижується ризик таких хвороб, як артрит або подагра. Крім того, доведено позитивний вплив мідій на центральну нервову систему і навіть на наш психологічний стан: вони знімають депресію, покращують настрій, підвищують життєвий тонус.

Однак при виборі мідій варто бути уважним. Справа в тому, що користь мідій може бути знівельована іншим важливим якістю цього продукту. У своєму природному середовищі існування вони виконують роль своєрідного фільтра для води, накопичуючи в собі шкідливі речовини. Тому не варто купувати мідії у неперевірених продавців. В цілому, знайти якісний продукт не важко, так як вирощування мідій давно поставлено на конвеєр. У більшості випадків це роблять на спеціальних морських господарствах, розташованих в чистих ділянках моря, фермерська морепродукції проходить обов’язковий ветеринарний контроль, тому не варто побоюватися за своє здоров’я, якщо ви купуєте їх в хорошому магазині або у перевірених виробників.

ФОТО ЧЕРНОМОРСКОЇ МІДІЇ
Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на vk
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Поділитися на skype
Схожі культури

КАРТА МОЖЛИВОГО РОЗВЕДЕННЯ ЧЕРНОМОРСКОЇ МІДІЇ

Map loading, please wait ...