Дорадо
Дорада є морським карасем і належить до сімейства спарових.
За цією рибою закріпилася безліч інших назв – спарус, золотистий спар, аурат, корифена, лампука, риба-дельфін. Майже у всіх назвах відзначена одна з основних особливостей цієї риби – наявність смужки золотистого кольору, яка знаходиться між очима. Вона мешкає переважно в Середземному морі і східній стороні Атлантичного океану. У невеликій кількості дорада зустрічається і в Чорному морі. Молодняк зазвичай мешкає поблизу берега, а доросла риба шукає більш глибоку воду.
Дорадо є досить великою рибою. Довжина тіла може досягати 70 сантиметрів, а вага 17 кілограм.
Тіло дорадо має овальну форму і крутий профіль голови. Над очима можна помітити гострий виступ з зазубрених лусочок. На зябрової кришці шипів немає, її край гладкий. Рот у цієї риби нижній, що говорить про її харчуванні придонними організмами. Щелепи злегка висуваються вперед, причому верхня трохи довше нижньої.
Спинний плавець довгий і неподілений. Хвостовий плавець має темну облямівку і світлі кінці. Загальне забарвлення тіла сріблясте, а плавники мають рожевуватий відтінок. Дорадо харчується рибою, молюсками й ракоподібними, морськими водоростями. У неволі її годують спеціальним гранульованим кормом. Розмножуються золотисті спари з жовтня по листопад, коли виконують нерест. Статеве розподіл характерний для видів з протандрическим гермафродитизмом. Молоді особини в перші два роки життя є самцями, потім при дорослішанні вони стають самками.
Фермерським вирощуванням дорадо займалися ще стародавні римляни, що будували для цього спеціальні басейни і ставки з морською водою. Сьогодні штучним вирощуванням дорадо активно займаються в Греції, Туреччині, Франції, Італії. Щоб риба вийшла делікатесної, з ніжним м’ясом і тонким ароматом, її розводять в особливих умовах – в закритому приміщенні і зі спеціальним світлом, що створює атмосферу певного часу року. Дораду містять в найчистішій воді і підгодовують особливим кормом, завдяки чому дана риба отримує біле щільне м’ясо з чудовим смаком.