Тихоокеанська устриця

Серед об’єктів світової марикультури молюсків одним з найбільш популярних є тихоокеанська (гігантська, японська) устриця – Crassostrea gigas.

Вибір гігантської устриці в якості об’єкта марикультури обумовлений тим, що цей вид має практично всі якості, що висуваються до об’єктів марикультури – високі темпи зростання, велика плодючість, переносимість широкого діапазону абіотичних і біотичних факторів середовища, а також наявність відмінних смакових якостей м’яса. З 1980 р була розпочата інтродукція гігантської устриці в Чорному морі.

Раковина тихоокеанської устриці широко варіюється в залежності від середовища, в якій вона знаходиться. Їх радіальні складки великі і округлі, які часто бувають надзвичайно грубими і гострими. Два стулки раковини розрізняються за розміром і формою, права стулка помірно увігнутий. Їх м’яз аддукторов, яка утримує дві стулки раковини, має фіолетовий або коричневий колір. Колір раковини тихоокеанської устриці може варіювати. Але це, як правило, блідо-білий або не зовсім білий. Середня довжина тіла зрілих устриць може бути від 80 мм до 400 мм, при середній довжині від 150 до 200 мм. Середня жива маса тіла становить близько 70-100 грам.

Тихоокеанські устриці є молюсками-фильтраторами. Вони в основному харчуються фітопланктоном і детритом, дрібними морськими водоростями і іншими мікроорганізмами.

Тихоокеанська устриця воліє жити на твердих поверхнях в захищених водах в межах літоральної зони. Ці устриці – витривалі молюски, і вони можуть виживати при солоності 10-32 ‰ і температурі -1-35 ° C. Їх нерест відбувається при температурі 20 ° С. Устриці дуже плідні, самки виробляють близько 50-200 мільйонів яєць через рівні проміжки часу за один нерест.

Харчова цінність устриць висока: в їх м’ясі міститься білок, жир, вуглевод глікогену, мінерали (залізо, цинк, мідь, кальцій, йод, фосфор), нікотинова кислота, вітаміни B1, B2, В12 і PP. Шість устриць «закривають» добову потребу організму в залозі і міді.

Є й протипоказання – утримайтеся від вживання цих молюсків при захворюваннях шлунка, селезінки і кишечника.

Якщо ви купили свіжих устриць в раковинах і виявили серед них прочинені, від таких потрібно позбутися. Окремо треба сказати про відкривання черепашок. Для цього підходить спеціальний устричний ніж або вузький медичний скальпель. Ввести його треба в місці, де стулки з’єднуються замком, провести по центру устриці з плоскою боку раковини, щоб перерізати м’яз, замикає стулки. При розтині устриць їх треба тримати в серветці, так ви уникнете вислизання і устриць, і ножа.

Коли устриця відкриється, торкніться того краю її мантії, де ледь помітна темнувата лінія війок: якщо тіло молюска диригент, устриця жива, залишиться нерухомим – мертва, в їжу вона не годиться.

 

Класифікація харчових устриць. Устриць розрізняють за розмірами. Для увігнутих устриць № 5 – № 4 – № 3 – № 2 – № 1 – № 0 – № 00, де № 5 – найменший, а № 00 – найбільший. Найбільш затребуваний в Європі розмір – № 3 (від 80 до 100 г), в Росії в даний час найбільш затребуваний № 2 (від 100 до 120 г). Розміри для плоских устриць вказуються інакше, найбільш затребуваний в ресторанах № 00 (100-120 г).

Устриці також розрізняють по середовищі вирощування: «повного моря» (устриці, які жили все своє життя в море), і, так звані, афіновані (облагороджені) устриці, які прожили частину життя або все життя в особливих умовах.

ФОТО ТИХООКЕАНСЬКОЇ УСТРИЦІ
Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на vk
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Поділитися на skype
Схожі культури

КАРТА МОЖЛИВОГО РОЗВЕДЕННЯ ТИХООКЕАНСЬКОЇ УСТРИЦІ

Map loading, please wait ...