Красноклешневий австралійський рак

Останнім часом широку популярність здобув об’єкт тепловодної аквакультури – австралійський красноклешневий рак (СІвгах quadricarinatus).

Відмітна риса об’єкта – яскраве забарвлення, типова для тропічних видів. Раки мають дуже інтенсивний і різноманітний окрас. Основний колір дорослих раків яскраво-синій з жовтуватими точками по всьому тілу. Стики між сегментами зазвичай виділені червоними, блакитними, помаранчевими або рожевими квітами. Що цікаво, основне забарвлення раків змінюється в залежності від жорсткості води, чим вона вища, тим інтенсивніше синій колір, а в більш м’якій воді у них починає переважати коричневі або чорні кольори з темно-синім відливом.

Відмінною рисою цього виду є широкий плоский виступ на зовнішній стороні колишній, добре розвинений у самців готових до спаровування. Цей виступ може бути білим або рожевим, а часто пофарбований і в червоні тони, за що цей вид і отримав свою назву. Клешні самок значно стрункішою.

Тривалість життя 5 років, довжина – до 40 см. Не вимогливий до якості води – активна реакція води в межах pH 6,5-8,5, жорсткість – від 5 до 20. Оптимальна температура води при утриманні – 20-28 ° С. Фактор, що лімітує при утриманні – температура нижче 10 ° С і вище 36 ° С. На відміну від креветок може виживати при низькому вмісті кисню і високий вміст нітратів, найнебезпечнішим для раку є вміст у воді іонів міді. Основні параметри змісту за умови високого темпу зростання: pH – 8, жорсткість – 5-15, t води – 28 ° С, вміст О2 – 7 мг / л.
Широке поширення отримав, перш за все, як промисловий вид, який активно використовується в аквакультурі.

М’ясо цих раків вважає делікатесом і несильно поступається за смаком морським омарам.

Раки дуже поживні і корисні, цим і пояснюється їх широка популярність у багатьох державах. Основна цінність м’яса раку полягає в тому, що воно містить багато легкозасвоюваного білка – 15,97 г і невелика кількість жиру – 0,95 м Вуглеводів в ньому всього лише 1,2 г, а води з розрахунку на 100 г продукту – 82, 24 р

Ці ракоподібні неповторні за своїм хімічним складом. Їх м’ясо багате на вітаміни, а також мікро- і макроелементами. Наприклад, в м’ясі раків дуже багато кальцію, сірки, кобальту, магнію, селену, фосфору, хрому, заліза, фтору, калію. Тут також присутні такі вітаміни: В1, В2, В6, В9 В12, С, Е, К, РР і D. Холестерин в продукті майже зовсім відсутня, однак є чимало кислот органічної природи і йоду.

Раки мають низьку калорійність: на 100 г продукту припадає лише 76 ккал. Справа в тому, що в раку міститься не більше одного відсотка жиру. Ось чому ті, хто захоплюється раками, можуть не боятися підвищення маси тіла, але лише в тому випадку, коли цей продукт не поєднується з пивом.

Рибоводно-біологічні показники вирощування австралійських раків:

– товарна маса до 200 г і більше, досить швидкий темп зростання – за 6 місяців маса до 50-60 г;
– вміст м’яса в хвостовій частині 30% (15-20% у інших видів);
– невибагливий, переносить несприятливі умови, широкий діапазон параметрів води для утримання;
– миролюбний, при високій щільності посадки не агресивний;
– не копає нор вид;
– споживає різноманітні види кормів з вмістом протеїнів (близько 20%);
– плодючість самок масою 100 г складає близько 1 000 рачат.

– Цілорічне вирощування в басейнах (УЗВ)
– Реалізація рівномірна протягом року (щодня / щотижня)
– Оптимальна температура води 26-28оС
– Щільність посадки в УЗВ до 4 кг / м2 (в окремих випадках до 8 кг / м2)
– Посадковий матеріал – личинка. У Росії придбати можливо
– Корми – гранульовані

Прекрасний об’єкт вирощування в аквапоніка, в поєднанні з вирощуванням овочевих культур і риби.

В даний час в процес годування раків залучаються корми для креветок різних виробників – як найбільш вивчені і поставлені на промислову основу. Такі корми представлені широким розмаїттям рецептур. До складу кормів, використовуваних в процесі вирощування креветок, входять такі компоненти, як атрактанти, ферментолізати (гідролізат), стимулятори росту, протектори від токсинів, ліпіди, вітаміни, амінокислотні препарати, мінеральні речовини, пігменти, антиоксиданти. У процесі годування використовують збалансовані кормові суміші (за складом незамінних жирних кислот, вітамінів, необхідних мінеральних речовин). Всього при складанні рецептів кормів для креветок використовується до 110 компонентів.

ФОТО КРАСНОКЛЕШНЕВОГО АВСТРАЛІЙСЬКОГО РАКА

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на vk
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Поділитися на skype
Схожі культури

КАРТА МОЖЛИВОГО РОЗВЕДЕННЯ КРАСНОКЛЕШНЕВОГО АВСТРАЛІЙСЬКОГО РАКА

Map loading, please wait ...