Вирощування мідій в Чорному морі

Технологія вирощування мідії

Це найважливіший етап, що закладає основу майбутнього врожаю. Відомо, що личинки мідій розподілені в море нерівномірно. Їх концентрація в морській воді залежить від віддаленості від отнерестившихся мідій, течій, глибини, температури води, наявності корму, стадії розвитку личинок і т.д. Зазвичай в захищених бухтах найбільш інтенсивне осідання личинок на субстрати відбувається в верхньому шарі води товщиною 1 метр і, особливо інтенсивно, в шарі від 0 до 10 – 20 см. У відкритих берегів максимум осідання може припадати на більш глибокі шари, до 5-6 метрів . Системні спостереження дають більш точні результати для кожного району вирощування.

Міжрічні спостереження показують, що основна осідання відбувається в кінці квітня-початку травня і менш інтенсивне: в кінці жовтня – початку листопада. Крім цього личинки осідають і в першій половині літа. Для збору спата встановлюють попередньо вимочені колектора – спеціально підготовлені мотузки, мережеві смуги або ж колектора різних типів, виготовлені на промисловим способом. На новий колектор личинки мідій не осідає, тому колектора попередньо вимочують в море. Якщо вони абсолютно нові, то їх доведеться попередньо витримувати в море не менше 2-3 місяців, в той час як колектори з старого (б / у) капрону досить вимочувати протягом 4-5 тижнів. Підготовлені колектора виставляються в море не більше ніж за 2 тижні до очікуваного початку нересту мідій, який можна спрогнозувати за станом гонад молюсків.

Мідійні колектора бувають різноманітних конструкцій.

Основні вимоги до колектора наступні:

– на нього добре осідають личинки мідій;

– осіли мідії надійно утримуються на колекторі в процесі їх зростання;

– дешевизна і зручність експлуатації колектора;

– міцність;

– можливість компактного розміщення, тобто можливість отримання на носії високих врожаїв.

На ворсисту поверхню личинки осідають краще, ніж на гладку. Мідії добре осідають на нитчасті водорості, що обростають колектора. Деякі фірми випускають колектори у вигляді ялинових гілок, або водоростей; як колектори використовують також «волохаті» кокосові канати. З поліпропіленових мотузок діаметром 19 мм плетуть косички (колектор «косичка») і т.д.

Різні типи колекторів для збору спата мідій.

Типовий колектор виготовлений зі старого каната діаметром 10-30мм з поперечними вставками, або зі смуги сетной поділи шириною 10-15см і розміром вічка 40-70мм. Поперечні вставки (з пластика довжиною 20-25 см), розміщені через кожні 30-50 см запобігають обпадання мідій під дією їх тяжкості або від струшування хвилями. Довжина колектора зазвичай знаходиться в межах 4-8 метрів. Оптимальною вважається довжина 5-6 метрів. До нижньої частини виставляється колектора підв’язується вантаж вагою 1-2 кг, який можна видалити після заселення колектора мідіями. Колектори підв’язують до хребтину мотузкою діаметром 10мм самозатягувальне вузлами.

Відстань між колекторами залежить від швидкості течії і прибійний в місці розміщення мідійного носія і варіює в межах 0,4 – 1,2 метра.

Орієнтовні розрахунки необхідних обсягів спата і витрачаються матеріалів.

Розрахунок кількості посадкового матеріалу для отримання 100 т мідій комерційного розміру. Для отримання такої кількості товарної мідії потрібно мати 20 т спата (личинки). Мінімальна вага спата на колекторі – 5 кг / м, використовуючи 5-ми метрові мотузкові колектора, необхідно 800 колекторів: 5х5х800 = 20000 кг спата. Така кількість мотузкових колекторів встановлюється на одній 100-метрової лінії.

Осів молодь мідій залишають на колекторах для підрощування, після чого їх пересаджують в рукава. Молодих мідій в період від осідання і до пересадки в рукава називають «спати» від англійського слова spat, інший термін – seed (зерно). Практика показує, що зростання спата характеризується сильною різнорідністю, Крім цього, до зростаючим мідій додаються знову осідають, в результаті чого поселення мідій на колекторі утворено різнорозмірними молюсками. Тому виникає необхідність сортування спата за розмірами, для того, щоб рукава заповнювати однорозмірних особинами.

Знятий з колекторів спат потребує обробки: розбивці мідійних друз, промиванні мідій, їх сортуванні. Ці операції виконуються вручну або за допомогою спеціального обладнання. Роботи можуть проводитися як на березі, так і в морі на спеціально обладнаному плавзасобі або понтоні. Для вирощування мідій використовуються пластикові рукава різного діаметру і різного розміру вічка сітки.

Мідії вводяться в рукав за допомогою трубки, на яку натягується рукав.

Рекомендується використовувати універсальний рукав, придатний для заповнення мідіями різних розмірних груп. Дрібні мідії затримуються тонкими нитками і не випадають з рукава. Надалі, під водою, мідії активно рухаються, розсовують тонкі нитки і виходять на зовнішню поверхню рукава, до якої прикріплюються биссусом.

Таблиця 1. Лінійні розміри мідій і рекомендовані розміри мережевих рукавів.

 

Довжина мідії,

мм

Діаметр

труби, мм

Розмір вічка,

мм

Менш 30 мм

60

20

30 – 45

80 – 100

40 – 50

45 -70

120 – 140

50 – 60

 

• Якщо осідання личинок відбулося в жовтні, то спат залишають на колекторах до березня, а в березні його відокремлюють і поміщають в мережеві рукава з вічком 20 мм; довжина рукава 4-4,5 м. Якщо личинки сіли в листопаді, то їх переносять в рукава в квітні. Уточнимо, що діаметр рукава 60 мм (він натягується на пластикову трубку діаметра 60 мм). Мідії «виходять» з рукава на зовнішню поверхню і розміщуються зовні. Через 3-4 місяці мідій знімають, миють і сортують. Мідії, що перевищують 5 см, йдуть на реалізацію в живому вигляді. Мідій розміром 3-4,5 см поміщають в рукав з вічком 40 мм (діаметр труби 80-100 мм). У таких рукавах мідії підрощують ще 2-3 місяці.

• Якщо личинки сіли навесні (квітень-травень), найкраще пересадити в рукава в серпні-вересні. До цього часу поселення мідій буде складатися з молюсків довжиною від 10 до 35 мм. Їх можна розсортувати на дві групи: дрібні, тобто до 20 мм і великі, тобто понад 20 мм. Потім з мідіями працюють так само, як і з мідіями осіннього осідання.

Щільність розміщення мережевих рукавів: на 100 метрів хребтину – 180-200 рукавів. Залежно від початкового розміру спата, тривалість вирощування в рукавах становить від 4 до 12 місяців. У міру зростання мідій, підв’язують додаткові наплава, що врівноважують зростаючий урожай. За період підрощування погонний вага рукава збільшується на 6-10 кг.

Розрахунок річної продуктивності ферми: 1 полупогружённой носій несе 200 рукавів довжиною по 5 м. Якщо початкову вагу погонного метра був 1,5 кг / м, а кінцевий (через 10-12 міс.) – 10 кг / м. Орієнтовно річна продуктивність 100-метрової лінії дорівнює 10 т / рік при використанні мережевих вирощувальних рукавів довжиною по 5м. Продуктивність носія можна регулювати, змінюючи довжину рукава і їх загальна кількість. Однак це викликає певні технологічні складнощі в роботі. Довгий рукав стає важким і на його підйом витрачаються значні зусилля. Збільшення кількості рукавів, наприклад до 250, може виявитися в цьому випадку більш ефективним заходом. Однак, на акваторіях з високою динамікою вод, це може привести до зіткнень рукавів і обпадання частини мідій. Тому фермер досвідченим шляхом повинен знайти оптимальне відстань між рукавами і оптимальну їх довжину.

Загальну схеми процесів вирощування мідій на морських фермах у відкритих районах Чорного моря можна представити у вигляді наступних схем.

Схема технологічного процесу безперервного вирощування мідій.

На Чорному морі в даний час мідій вирощують до досягнення довжини молюском 5 см, на що потрібно 12-18 місяців. Однак товарний розмір – це необхідна умова для реалізації, але не достатня. Мідія повинна мати ще й відповідний індекс кондиції, що характеризує наповненість молюска м’ясом. Індекс максимальний перед нерестом і мінімальний – після нересту. При досягненні мідіями товарного розміру необхідно перевірити індекс кондиції. Але таку перевірку проводять на морському господарстві регулярно, що дозволяє визначити найбільш і найменш сприятливі терміни для реалізації мідій. Зрозуміло, що терміни зняття мідій на реалізацію залежать від змісту в них м’яса, що в свою чергу залежить від циклу розмноження.

За результатами роботи морських ферм в Чорному морі, в нормальний за кліматичними параметрами рік, терміни наступні:

Зняття врожаю: з 15 лютого по 20 квітня; з 1 липня по 10 листопада.

Мідії найкращі: з 15 березня по 15 квітня; з 15 вересня по 15 жовтня.

Мідій не знімати: з 25 квітня по 1 червня; з 15 листопада по 20 грудня.

Однак зазначені терміни переміщаються, в залежності від кліматичних умов року, тому необхідний регулярний контроль вмісту м’яса в вирощуваних мідіях.

Перед продажем товарні мідії повинні пройти 1-2 добову очищення в проточній системі фільтрованої і обеззараженной морською водою, відповідно до вимог СанПИН РФ. Ця процедура очищає внутрішній зміст молюсків від твердих частинок, суспензії, залишків їжі і т.д. Перед упаковкою і відправки споживачам необхідно видаляти биссус (біссусную нитка) за допомогою дебіссера (debysser). Видаляти биссус шляхом висмикування його з стулки категорично забороняється, це призводить до швидкої загибелі молюсків. Обрізання за допомогою дебіссера зберігає мідії цілими і живими.

Дебіссер для мідій.

Продуктивність від 500 до 2 000 кг мідій в годину.

Додатково

Спосіб видобутку, первинна обробка молюсків (підйом колекторів з молюсками, відділення їх від колектора, мийка, чистка від обростань і інших забруднень) не повинні завдавати механічних пошкоджень живим двостулковим молюском.

Способи обробки, транспортування, вивантаження молюсків повинні виключати додаткове забруднення, зниження якості і зберігати ознаки їх життєздатності.
Транспортний засіб, що застосовується для доставки молюсків, має відповідати вимогам цих Правил і мати пристрій для стоку води.

При зберіганні і транспортуванні молюски не повинні піддаватися впливу високої і низької температур.

Транспортування молюсків має здійснюватися в спеціальних ємностях або контейнерах з проточною або замінної морською водою при температурі води не вище 25 ° C.
Допускається транспортування молюсків без води в спеціальних контейнерах насипом шаром не більше 2/3 висоти ємності (висотою шару молюсків не більше 1 м) при температурі повітря від 0 до 12 ° C.
При підвищенні температури повітря вище встановленої молюски охолоджуються льодом, льдосолевой сумішшю або охолодженої до 2 ° C морською водою і іншими способами.
Кожна партія молюсків повинна доставлятися на обробляє підприємство з документом, що містить наступну інформацію:

– найменування виробника (ферми);
– дата знімання;
– район знімання;
– види і кількість молюсків;
– тривалість транспортування;
– підпис відповідальної особи.

Рекомендований термін транспортування і зберігання живих мідій до центру очищення або переробного підприємства, від часу видобутку або підняття колекторів, не більше:
– в ящиках або полотняних мішках без води: 12 годин – при температурі повітря від 0 ° С до 12 ° С; 8 годин – при температурі повітря понад 12 ° С до 25 ° С. При підвищенні температури повітря вище 12 ° С мідії живі необхідно транспортувати з охолодженням.
– в полотняних мішках, спеціальних ємностях або секційних контейнерах в проточній або замінної через кожні 2 години морської чистій воді; 24 години – при температурі води від 4 ° С до 20 ° С.

Вимоги до басейнів і ємностей для витримування живих двостулкових молюсків:

– Обладнання та ємності для витримування молюсків не повинні являти собою джерело забруднення.
– Пол і стіни очисних басейнів повинні мати гладку, непроникну поверхню, легко піддаватися миттю і очищенню і бути виготовлені з корозійно і нетоксичних матеріалів.
– Забороняється використання міді або мідних сплавів в вузлах і деталях, що контактують з морською водою в системі трубопроводів і в самих басейнах.
Конструкція басейнів повинна:
– забезпечувати рівномірне проток води через контейнери з молюсками;
– запобігати виникненню застійних зон і пов’язаної з ними можливості вторинного забруднення молюсків.

Необхідний рівень циркуляції води в басейнах досягається при співвідношенні їх довжини і ширини від 1:10 до 1: 4. При значній довжині лотків вони встановлюються з ухилом до 2% стоку води.
Контейнери для розміщення молюсків повинні бути виготовлені з корозійно матеріалів.
Вимоги до якості морської води, використовуваної для очищення живих двостулкових молюсків.
Район водозабору морської води, використовуваної для очищення молюсків, не повинен піддаватися забрудненню промисловими або господарсько-побутовими стічними водами.
Для забезпечення ефективності подальшої обробки морської води вона повинна містити не більше 1 x 1000 кл / куб. дм бактерій групи кишкових паличок і не більше 1 x 10000 кл / куб. см мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів.

Морська вода після знезараження за своїми бактеріологічними показниками повинна відповідати вимогам ГОСТу 2874.

Очищення молюсків проводять у чистій морській воді солоністю 15-19 ‰ протягом 24-48 ч. Солоність нижче 10 і вище 20 ‰ негативно впливає на загальний фізіологічний стан молюсків і виключає ефективність процесу очищення в цілому.

Температура води повинна бути в межах 10 20 ° C. При температурі води вище 20 ° C або при різких перепадах між її значеннями в районі вирощування і температурою в басейнах для очищення у молюсків можливий масовий вимет статевих продуктів.

Рівень розчиненого кисню в морській воді, використовуваної для очищення молюсків, не повинен бути менше 5 мг / куб. дм.

Обробка морської води, призначеної для очищення живих двостулкових молюсків
Знезараження морської води проводять за допомогою опромінення ультрафіолетовими променями з довжиною хвилі в діапазоні 200 – 295 нм, які мають максимальним бактерицидну дію. При каламутності морської води вище 85 частин на мільйон і кольоровості вище 20 (90 – 150 частин на мільйон) вона повинна бути піддана попередньою відстоювання або фільтрування для зниження цих показників до зазначеного рівня.

Для опромінення використовують стандартні установки для знезараження морської води, їх кількість і потужність залежать від обсягів води, необхідних для процесу очищення молюсків.
Контроль за величиною інтенсивності ультрафіолетового випромінювання бактерицидних ламп здійснюється щомісяця за допомогою звичайного бактерицидного ваттметра. Лампи, що дають випромінювання нижче 60% початкового рівня, підлягають заміні.

На витримування не повинні допускатися молюски з укосами стулок, з оголенням мантії, з тріщинами. Молюски перед приміщенням в басейн повинні бути ретельно промиті струменем води з шланга і розміщені на гратчастому “фальшивому дні”, піднесеному на 15-20 см від дна басейну, або в спеціальних контейнерах. Товщина шару молюсків на “фальшивому дні” або на полицях в контейнерах повинна бути не більше 15 см. При дотриманні молюсків в багатоярусних контейнерах товщина шару води над ними повинна бути не менше 15 см між секціями і не менше 30 см над верхнім шаром молюсків.

Перед початком процесу очищення молюсків система повинна бути ретельно промита.

Відстань між водозабором морської води та скидання стічної води повинно бути достатнім, щоб уникнути забруднення.

Через 12 год очищення молюски та дно басейну повинні бути промиті сильним струменем води для видалення мулу і виділень молюсків.

По завершенні очищення раковини молюсків повинні бути ретельно обмиті з шланга чистою морською водою. Вода для промивання не повинна використовуватися повторно.

Живі двостулкові молюски упаковуються в задовільних гігієнічних умовах.

Пакувальний матеріал або тара:

– не повинні передавати сторонні запахи і порушувати органолептическую характеристику живих молюсків;
– повинні бути допущені Госкомсанепіднадзором Росії для контакту з харчовими продуктами;
– повинні бути міцними і забезпечують захист продукції від впливу зовнішніх факторів.
Устриці повинні упаковуватися увігнутою раковиною вниз.
Мідії упаковують в таку тару:
– ящики дерев’яні або полімерні багаторазові висотою не більше 20 см і граничною масою продукту 15 кг;
– мішки з полотняного полотна, з граничною масою продукту 20 кг, або в спеціальні ємності, або секційні контейнери згідно з чинними нормативними документами з проточною або замінної через кожні 2 години морської чистою водою при співвідношенні маси мідій і води 1: 3;
– упаковка з картону та комбінованих матеріалів, з полімерних матеріалів з використанням підкладок за чинними нормативними документами.

Головна вимога до упаковки – це забезпечення безпечного транспортування і зберігання живих молюсків без зміни їх життєздатності і якості.

Маркування повинна виконуватися відповідно до вимог НД на етикетках, ярликах, бирках, виготовлених з паперу, фанери або іншого матеріалу.
Кожне тарне місце має мати бирку, яка містить наступну інформацію:
– країна виробник;
– підприємство-виробник;
– вид молюска (звичайне або латинська назва);
– дата виготовлення: число, місяць, час (ч) закінчення технологічного процесу;
– терміни та умови зберігання.
Завдана інформація повинна легко читатися, бути незмивною, позначення легко розшифровуватися.

Приміщення для зберігання молюсків повинні забезпечувати температуру, яка не робить негативного впливу на їх якість і життєстійкість.

Упаковка не повинна стикатися з підлогою сховища і повинна міститися на чистий стелаж.

До транспортних засобів, що використовуються для перевезення партій молюсків, висуваються такі вимоги:
– внутрішні стіни, які можуть стикатися з живими молюсками, повинні бути зроблені з нержавіючих матеріалів, бути гладкими і легко очищатися;
– молюски не повинні перевозитися разом з іншою продукцією, яка може їх забруднити.
Лід, який використовується при перевезенні партій живих молюсків, повинен бути виготовлений з питної або чистої морської води.
Рекомендований термін зберігання живих мідій після очищення, від часу упаковки, не більше:
– 72 години – при температурі від 0 ° С до 8 ° С;
– 24 години – при температурі вище 8 ° С до 16 ° С;
– 12 години – при температурі вище 16 ° С до 25 ° С.

Під час транспортування і зберігання мідії живі повинні бути захищені від сонячних променів і атмосферних опадів.

Мішки з продуктом при транспортуванні без води розміщують таким чином, щоб уникнути механічного пошкодження мідій живих.
Мідії живі після того, як вони були упаковані, не повинні повторно занурюватися в воду або обприскувати водою.
Виробник має право встановлювати інший термін придатності, протягом якого мідії живі відповідають обов’язковим параметрам безпечності та якості, встановленим нормативними вимогами, при узгодженні цього терміну в установленому порядку.

Фото вирощування ЧОРНОМОРСЬКОЇ МІДІЇ
Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на vk
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Поділитися на skype

КАРТА МОЖЛИВОГО РОЗВЕДЕННЯ ЧОРНОМОРСЬКОЇ МІДІЇ

Map loading, please wait ...