Солонець

Солонець – трава з голим членистим стеблом, з супротивними гілками.

Солонець європейський (salicornia europaea) – однорічні рослини роду солерос, що належать сімейству Амарантові. Зустрічаються різні його назви: бірюгон, мокредіннік, солець-трава, солонець, сальник трав’янистий, солянка, ялгу, соляріс, солончак, але найпопулярніше – морська квасоля, морська спаржа.

Рід Salicornia широко поширений в Євразії, Північній Америці і Південній Африці. На європейському континенті цей вид можна знайти на більшій частині берегової лінії, від Арктики до Середземномор’я, на берегах Чорного і Каспійського морів, і на внутрішніх солоних водоймах.

Солонець – трава з голим членистим стеблом, з супротивними гілками. Листя практично непомітні. Висота рослини в межах 30 см, колір – від зеленого до червоного. Зустрічаються екземпляри, що досягають в довжину 45 см. Квіти втоплені в тканину стебла і на кінцях утворюють колосоподібні суцвіття. Солонець трава цвіте в кінці літа в період з липня по вересень.

І коріння і стебла трави солонець містять алкалоїди салігерпін і салікорнін. Ще в коренях виявлено флавоноїди, а в надземній частині рослини – холін бетаїн, флобафен, аскорбінова кислота, антоціан, бета-ціанідин, сахароза, дубильні речовини, оксалати, смоляні і жирні кислоти, розчинні сірчанокислий солі калію, натрію, магнію, хлорид і карбонат натрію, бромід, йодид магнію.

Звичайним місцем проживання солерос є засолені поклади, морські узбережжя, солончаки, берега солоних озер. Така екзотична рослина також має низку дуже корисних властивостей. Солерос можна вирощувати в простій солоній воді, в насінні рослини міститься багато ненасичених жирів і білка. Його можна використовувати як корм тваринам, і як біопаливо. З солонця деякі добувають соду і поташ, годують рослиною овець і верблюдів.

У Туреччині, Франції, Італії солонець відомий під назвою морська квасоля і вважається делікатесом, про це вам розповість будь-який житель на півдні Сардинії.

З нього готують багато різних страв, також використовують як спецію і приправу. Морська квасоля хрустка, володіє інтенсивним солоним смаком, який можна приглушити при готуванні. У їжу вживають надземну частину трави в період цвітіння. Солонець зазвичай готують на пару або в мікрохвильовій печі, а потім додають масло або оливкова олія, використовують в супах і салатах. Через високий вміст солі його потрібно готувати без додавання солі у великій кількості води. Після приготування він за кольором нагадує морські водорості, а смак і текстура нагадують стебла молодого шпинату, спаржу або артишок. Часто використовується як гарнір для риби або морепродуктів.

Попіл солонця і бурих водоростей здавна використовувався як джерело кальцинованої соди (головним чином, карбонату натрію) для виробництва скла та миловаріння до першої половини 19-го століття.

Трава солонця європейського придатна для використання в лікувальних цілях, завдяки її численним цілющим властивостям. Збирають листя, стебла і квітки. Трава солонець знайшла застосування в народній медицині. З неї готують відвар, який використовується як:

  • Проносний засіб;
  • Шлунковий засіб;
  • Протицинготний засіб;
  • Сечогінний засіб;
  • Протизапальний засіб;
  • Тонізуючий засіб.

 

Вживання засобів з солонцю покращує травлення, а також полегшує стан при хронічних запорах, водянці, нефриті і циститах. Крім того ця цілюща трава сприяє уповільненню росту злоякісних пухлин і грануляцій. Розглядається можливість застосування її в онкології.

Є безліч рецептів цілющих засобів з трави солонець. Горілчану трав’яну настоянку з солонця рекомендують втирати в суглоби як протизапальний, болезаспокійливий засіб при подагрі і ревматизмі.

Розвиток культивування солонця все ще перебуває в зародковому стані, що обумовлено його новизною. Компанії, що займаються цією культурою, зі зрозумілих причин, насторожено ставлення до розкриття інформації про їх методи вирощування. Незважаючи на це, наведемо ряд прикладів комерційного виробництва в різних країнах.

В Ізраїлі морська квасоля вирощується в комерційних масштабах для місцевих і міжнародних ринків. Вирощування зазвичай відбувається під простими тентами або в теплицях, які займають площу приблизно 0,5-1 га. Для того, щоб солонець відповідав досить високим стандартам світового ринку, молоді пагони збирають вручну. Найпоширеніший і простий метод вирощування морської квасолі в Ізраїлі – це вирощування її в рідних піщаних дюнах з поливом шляхом крапельного зрошення. Фахівці розробили систему вирощування, при якій урожай збирається кілька разів (кожні 2, 3 або 4 тижні в залежності від швидкості росту), при якому рослини зрізають (приблизно 5 см над рівнем землі – столовий розмір), коли пагони досягають 10-15 см в висоту. В Ізраїлі для вирощування солерос також використовують пластикові жолоби з крапельним зрошенням; підняті грядки з крапельним зрошенням; плавучі установки, що містять перліт; і ін. Найбільший виробник солерос в Ізраїлі «Ein Mor Crops Ltd» має більш ніж 15-річний досвід тепличного вирощування. Вони експортують більше 150 тонн солонцяс щороку в Європу.

В Європі солонець вирощується або на природних ґрунтах на відкритому повітрі, або в теплицях. Урожай поставляється, в основному, на місцеві ринки, в овочеві магазини, ресторани і т. Д. У Голландії і Франції (до 90% всього ринкового обсягу), наприклад, дозволений збір морської квасолі в дикій природі. Решта 10% солонця проводиться в теплицях, в основному, на західному, атлантичному узбережжі Франції.

Завдяки використанню садівничих політоннелей і спеціально спроектованої клумби, розроблені технології розмноження і виробництва високоефективних сортів солонця протягом літнього сезону (квітень-жовтень). Політоннелі побудовані на водно-болотних угіддях і складаються з шарів гравію і піску, які забезпечують ефективну циркуляцію води через коріння. Рослини обрізають кожні 3 тижні, отримуючи максимальний урожай свіжої маси 4 кг / м2 за один цикл вирощування.

ФОТО СОЛОНЦЯ

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на vk
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Поділитися на skype
Схожі культури

КАРТА МОЖЛИВОГО ВИРОЩУВАННЯ СОЛОНЦЯ

Map loading, please wait ...