Технологія вирощування устриць

Технологія заснована на вирощуванні до комерційного розміру спата, купленого в спеціальних розплідниках.

ТИПИ УСТРИЧНИХ САДКІВ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

Для вирощування устриць застосовують різноманітні типи садків, що відрізняються своєю формою, структурою, призначенням, матеріалом виготовлення і т.д. Щільність посадки устриць в садку залежить від швидкості течії, точніше, інтенсивності водообміну в садку. У нормальних умовах, коли садки добре промиваються водою можна орієнтуватися на наступні розрахунки:

Основні характеристики: розмір – 50 x 100 см, вічко – 4 мм – 30 мм, Матеріал – поліетилен. 

Переваги: один з найдешевших варіантів. В основному використовується на столах в зоні припливів-відпливів, може застосовуватись в зануреній і поверхневій морській культурі, в акваторіях з низькими швидкостями течій і хвилювання. Мішок з устричною сіткою використовується в основному в період зростання молоді молюсків. Особливості: стійкий до ультрафіолету; стійкий до хімікатів; міцний і довговічний.

Недоліки: не підходить для великих устриць; не формує глибоку раковину у молюсків; вимагає багато ручної праці; вимагає сталого горизонтального розміщення. У відкритих районах, на лініях, необхідно розміщувати в клітках жорсткої конструкції; на мілководді використовують різні плавучі підтримуючі пристрої для пошів.

Щільність ПОСАДКИ устриць в садках-ПОШАХ

Калібр Спата

Кількість, шт. в коші

Розмір вічок сітки садка

Т6

1000-2000

4 мм

Т8

1000

6 мм

Т10

700-800

6 мм

Т12

500

6 мм

Т15

400 – 500

9 мм

Т18

200 – 250

14 мм

Т20-25

150-200

18 мм

Т30

80-100

23 мм

Плаваючі структури для пошів

Мереживні садки (або гребінцеві) використовують для вирощування молоді (без жорсткого дна) та передтоварной устриці (з жорсткою основою).

Переваги:
– невисока ціна;
– зручне розташування на лініях;
– легка вага, не займають багато місця при зберіганні;
– добре підходять для швидкозростаючої молоді.

Недоліки:
– вимагають велику кількість ручної праці і значний об’єм робочого простору для обслуговування;
– не формують глибоку раковину;
– молюски можуть вростати в сітку або застрягати в комірках сітки;
– необхідний підйомний пристрій для підйому з води.

Садок дозволяє культивувати різних гідробіонтів (молюсків і ракоподібних і т.д) в різних морських і прісноводних акваторіях.


Технічні характеристика моделі Ostriga 5

  • Діаметр 60 см
  • Лотки (яруси) 5 шт
  • Висота 1 ярусу – 10см
  • Загальна висота 57 см
  • Вага 5,9 кг
  • Зовнішня поверхня 16.391 см2
  • Загальний об’єм 28.260х5 = 141.300 см3
  • Перегородки 10 мм
  • Місткість 100х5-500 устриць
  • Об’єм на 1 устрицю 282,6 см

 

Переваги:
– об’єм кожного окремого лотка вміщує понад 10 кг продукту;
– 5 лотків (ярусів) можуть бути розміщені один на одному з загальною вагою 50 кг молюсків;
– дозволяють формувати глибоку раковину устриці;
– форма і будова садка дозволяє забезпечувати максимальний обтічний потік води і оптимізує циркуляцію води;
– можливо змінювати розміри секцій для розміщення молюсків різного розміру;
– простий монтаж і демонтаж, дозволяє заощадити на обслуговуванні та ремонті;
– дозволяє збільшувати кількість ярусів до 7-10;
– стійкий до УФ-випромінювання і агресивних середовищ.

Недоліки:
– велика вага самого садка;
– використання тільки для підрощених устриць, але для дрібного спата необхідні додаткові мережеві мішки-вкладиші;
– часті поламки пластика;
– погані кріплення ярусів на стрижні призводять до втрат кошів і молюсків під час штормів;
– швидко заростають водоростями та через інші чинники.

ЩІЛЬНІСТЬ ПОСАДКИ устриць в садках типу «Ostriga»

Висота устриці, мм

Кількість на садок, екз.

15-20

750

25-46

375

50-91

120

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Садки можна кріпити на плавучих конструкціях, лініях типу Long-Line і підповерхневих фермах. В кожному садку розміщується приблизно від 5 до 12 кг устриць

Модель

Розмір

Місткість

Об `єм

Садок для устриць MP850

850x400mm

12 кг

34 л

Садок для устриць MP650

650x400mm

9 кг

25 л

Садок для устриць S

650x245mm

5 кг

15 л

Переваги:

  • підходить на останньому етапі вирощування устриць;
  • тривалий термін експлуатації: 20-30 років;
  • значно знижує кількість ручної праці;
  • покращує форму устриць, формує міцну глибоку раковину;
  • збільшує вміст м’яса;
  • універсальність використання як на мілководді, у припливних-зонах, так і для ферм глибокої води.

Недоліки:

  • номінальна вартість дорожча, ніж у інших аналогів;
  • для успішної роботи садків необхідний рух води, потрібен ретельний вибір місця і напрямок розміщення садків;

 

Завдяки спеціально розробленій формі садка устриця б’ється об стінки під впливом морських течій, тим самим в процесі росту устриця набуває красиву форму, чисту раковину усередині і зовні, мінімальний вміст раковини і максимальну кількість м’якоті. Садки дозволяють виростити устриць вищого сорту при мінімальному використанні ручної праці.

Садки виготовлені методом лиття під тиск з харчового поліпропілену з захистом від ультрафіолетових променів. Термін служби садків майже в 2 рази довший, ніж у традиційних, тому що вони зроблені з міцного матеріалу.
Садки краще розміщувати максимально близько до поверхні води, перпердикулярно течії для того, щоб хвиля проходила через комірки садка, завдяки чому устриці будуть крутитися в садках і битись об стінки садка, що дозволитьотримати міцну раковину без «оборки», максимальний вміст м’якоті в устриці всередині та чисту поверхню раковини.

ЩІЛЬНІСТЬ ПОСАДКИ устриць в садках seapa

Розмір комірки

Розмір спату

Об’єм садка

Щільність розсадження

3 мм

6 мм

15 л

3 000 — 6 000 шт.

6 мм

12 мм

15 л

500 шт

12 мм

24 мм

15 л

500 шт

20 мм

40 мм

15 л

100 шт

20 мм

на останньому етапі вирощування спата

 

60 шт

12 мм

24 мм

25 л

300 шт

20 мм

40 мм

25 л

150 шт

20 мм

на последнем этапе выращивания спата

 

100 шт.

ВАЖЛИВО!

Регулярно сортувати спат у процесі зростання, розділяючи маленьких молюсків та великих. Якщо не сортувати, то великі будуть поїдати весь корм, а маленькі недоїдатимуть, що призведе до більш високої смертності.

ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ВИРОЩУВАННЯ І ОБРОБКИ УСТРИЦЬ

Підйом лінії (хребтини) і зняття садків. Очищення садків відбувається струменем морської води за допомогою Керхер від зовнішніх чинників: водоростей, балянусів, моховинок, ботрілюсів і т.і. Працівники розбирають садки з неочищеними устрицями на обробному столі. Устриць висипають на стіл. Бригада (4-5 людини) включається в роботу з очищення і сортування устриць – їх розділяють на товарних і нетоварних. Сортування великого обсягу устриць раціонально проводити за допомогою спеціальних вібромашин (для дрібних устриць), які сортують молюсків на 3-4 розмірних групи через різні отвори решіток, для товарних устриць використовують сортувальні лінії (лінійні і кругові) з електронним автоматичним зважуванням і розподілом молюсків в різну тару.

Нетоварних устриць злегка очищають від великих оброщувачів, видаляють хижаків (рапанів) і раковини загиблих молюсків. Після промивання устриць розкладають в очищені або нові садки. На нижніх ярусах садків щільність розміщення устриць повинна бути нижчою,а ніж на верхніх. Допускається укладання молюсків в 2 шари.
Якщо трапляються зрощені молюски, то їх слід роз’єднати. Садки вивішують на хребтину і, якщо потрібно, додають наплав або зменшують їхню кількість. Важливо, щоб буй мав вертикальне положення.

Щомісяця проводиться вибірковий контроль устричних садків для інспекції зростання, смертності, захворювань і планування термінів пересортовування і перенесення молюсків в нові садки.

Більш ретельне очищення товарних устриць проводиться в проточній системі фільтрованою водою, далі їх розміщують в ящиках і відправляють в басейни УЗВ для зберігання і подальшого очищення. Промиті устриці також можуть зберігатись в холодильних камерах при температурі не нижче 5-6оС. При зберіганні устриць вода не повинна скупчуватися на дні ящика. У той же час, устриці не повинні пересихати, тому їх краще вкрити вологим чистим матеріалом.

ПРИЮЛИЗНИЙ КАЛЕНДАР РОБІТ НА МІДІЙНО-УСТРИЧНІЙ ФЕРМІ

Кількість працюючих визначається з наступних міркувань: в механізованих господарствах один робітник обробляє 40-50 тонн мідій на рік. При використанні ручної праці потрібно запланувати продуктивість у розмірі 15 тонн мідій на людину в рік.

Існують середньорічні терміни осідання личинок мідій: навесні 15 квітня – 15 травня; восени 25 жовтня – 10 листопада.

Термін амортизації носіїв – 5 років; суден і обробних машин – 7 років.

Протягом всього року проводиться регулярний огляд і ремонт носіїв; виготовлення колекторів, петель і повідків для підв’язування колекторів; моніторинг якості води в районі ферми і вимір температури води; вимірюється індекс кондиції (вміст м’яса в мідії і устриці); стеження за термінами масового нересту і осідання личинок мідій; лінійним ростом; по кожному носію, де потрібно відзначати кількість знятих мідій і підвішених рукавів та колекторів. У цих же розділах повинні бути вказані терміни та результати технічних оглядів носіїв, а також санітарно-бактеріологічного контролю мідій і устриць.

ремонт та виготовлення компонентів носіїв (хребтини, відтяжки, якірні система, колектори, рукави, буї та кухтилі, скоби, кільця, вертлюги, вогні і т.д.); огляд технічного стану носіїв, особливо після штормів; реалізація мідій і устриць

продовження збору і реалізації врожаю молюсків, при цьому некондиційні мідії повертають до рукавів; завершення виготовлення колекторів і перенесення їх у море на «вимочування»

вимочування колекторів, виставлення всіх колекторів; виготовлення та монтаж хребтини; також необхідно струсити неміцний оброст (моховинки, губку) з сильно порослих колекторів; виставити ці колектори в море до кінця березня; завершення збору врожаю

Виготовлення елементів носіїв; ремонтні роботи, перебирання устричних садків, сортування, пересадка молюсків в нові садки

контроль якості осівшого мідійного спату: інтенсивності осідання, розміру мідій залежно від глибини, місця і часу встановлення колекторів, а також їх технічних особливостей; поставка і висадка в море устричного спату.

Пересадка спату мідій, які підросли, в мережеві рукави, контроль за зростанням устричного спатуа, ремонт та очищення використаних устричних садків

Із 1 липня – початок літньо-осінньої реалізації мідій; некондиційні мідії упорядковуються і вносяться в рукави

Реалізація мідій і товарних устриць; ремонт і підготовка плантації до осінньо-зимових штормів; виготовлення колекторів для осіннього осідання

Вимочування колекторів для осіннього збору спату; завершення літніх робіт з постановки мідійних носіїв, початок вторинної переробки устричних садків для зниження щільності посадки молюсків, видалення рапанів, поліхет, крабів і т.д.

Збір спату; повторна підготовка господарства до осінньо-зимових штормів, зокрема пересадка мідій з переповнених колекторів в рукави; продовження роботи з устричними садками та молюсками; закупівля і висадка нової партії устричного спату

Виготовлення технічних засобів вирощування; контроль і ремонт обладнання і ферми; контроль якості осейв спату; продаж устриць

Початок підготовки до весняного осідання: підготовка колекторів до постановки в море; початок реалізації мідій та устриць.

ДОДАТКОВО

Вирощування молюсків у відкритих акваторіях моря може не дати очікуваних результатів, через те, що в господарствах можуть виникнути епізоотії, викликані різними організмами з числа найпростіших, гельмінтами або ракоподібними. Іноді збудниками хвороб стають віруси, бактерії або ж грибкові інфекції, для яких висока скупченість молюсків на штучних субстратах, слабкий водообмін і велика кількість органіки в таких місцях створюють сприятливі умови для їхнього розвитку.

Основними небезпечними паразитарними захворюваннями чорноморських мідій є проктекозіс, зараженість спороцисту трематоди Proctoeces maculatus. Клінічні ознаки захворювання: у молюсків з сильною інвазією стулки замикаються нещільно; їх прикріплення до субстрату (колектору) слабшає; зупиняється ріст; раковина заражених мідій робиться менш міцною, більш тонкою і тендітною, змінюється її форма.

Для профілактики проктекозіса в господарствах відкритого типу необхідно наступне.
При виборі району для організації мідійного господарства необхідно провести ретельне гельмінтологічне обстеження мідій, гастропод, поліхет і риб – ймовірних носіїв P.maculatus в природних умовах;

Розміщувати несучі конструкції для мідій в місцях з мінімальним розвитком макрофітів (місце перебування додаткових і дефінітивних господарів паразита) або позбавлення їх заростей. Нижні кінці колекторів повинні знаходитись на відстані 2-3 м від дна.

Розміщувати штормостійкі конструкції-носії мідійних колекторів в місцях з високою рухливістю водних мас.
Розміщувати колектори з мідіями на носіях з щільністю, що забезпечує добре переміщення води між ними.
При досягненні мідіями довжини 30 мм здійснювати щомісячний паразитологічний контроль молюсків, виробляти пробні розтини мідій по 10-15 екз. з кожних трьох метрів колектора з метою виявлення партеніту.
При виявленні проктецеса на фермі рекомендується збільшити частоту взяття контрольних проб на фермі в 1,5-2 рази; регулювати щільність розміщення колекторів на носіях; організувати вибракування ослаблених мідій на колекторах і збір опалих на дно мідій. Виявлені хворі мідії варто утилізувати в борошно. Категорично забороняється викидати подібних молюсків в море.

Смертність серед вирощуваних устриць може бути спровокована самими різними причинами. Наприклад, смертність може бути викликана різкими змінами у навколишньому середовищі: різким або тривалим зниженням солоності води, різким зниженням або підвищенням температури повітря під час підйому устриць з води; кисневимиі заморами; отруєнням токсичним фітопланктоном, сірководнем, аміаком; замулюванням, або сильним обростанням устричних садків, а також при тривалій нестачі їжі. Причини смертності можуть бути і чисто біологічними (фізіологічними): ослаблення устриць в процесі зимівлі; після розмноження; від впливу хижаків, особливо рапанів, і, звичайно, від хвороб, що провокуються збудниками хвороб і паразитами. Нерідко несприятливі фактори збігаються: розмноження при незадовільній кормовій базі, занадто високій температурі води зі зниженою концентрацією кисню і поганим промиттям садків. Надходження хворих або уражених паразитами молюсків також сприяє поширенню хвороб. Устриці можуть загинути в результаті людської діяльності, наприклад, від одноразового або випадкового зливу в воду токсичних речовин або від постійного впливу стоків господарсько-побутової, промислової, сільськогосподарської та іншої (обробка лісових масивів на узбережжі, застосування протиобростаючих фарб) діяльності людини.

 

 

Смертність устриць може виникнути на перевантажених молюсками фермах, від неправильного зберігання у воді запасу устриць, підготовленого для реалізації. Більшість випадків незвичайної смертності спостерігалося як у C. gigas, так і у O. Edulis. Так було виявлено велику кількість патогенних агентів (збудників хвороб). Опис патогенних агентів для комерційних молюсків представлено в “Synopsis of Infectious Diseases and Parasites of Commercially Exploited Shellfish” (Bower et al., 1994; Bower & McGladdery, 2003).

Основне правило: чим частіше проводяться на фермі роботи з садками, тим менші втрати, і тим швидше настає період збору врожаю.

  • розташування устричних господарств в місцях з досить інтенсивним водообміном;
  • в літній період заглиблення садків і колекторів з устрицями в термоклин з температурою води не вище 190С;
  • періодична чистка устричних садків від мертвих і уражених особин;
    в осінній період проведення чистки раковин устриць від оброщувачівй і промивання їх прісною водою;
  • не використовувати устричні стулки в якості субстрату для осідання молоді устриць в розпліднику.

Органолептичні та фізичні показники живих мідій і устриць повинні відповідати вимогам і нормам, зазначеним у таблиці (по «СанПіН 2.3.4.050-96. 2.3.4. Підприємства харчової і переробної промисловості (технологічні процеси, сировина). Виробництво і реалізація рибної продукції. Санітарні правила і норми ».

Органолептичні та фізичні показники живих мідій

Показник

Характеристика і норма

Зовнішній вигляд стулок

Поверхня стулок чиста, без мулу та піску. Стулки цілі.

Для мідій, призначених для промислової переробки, можуть бути:

– нарости балянусів, моховинок і інших обростань на поверхні раковини;

– незначні тріщини, відколи країв раковини без оголення мантії.

Ознаки життєздатності

Стулки мідій щільно закриті або трохи відкриті, але під час дотику до них повинні закритися

Колір м’яса мідій

Жовтий різних відтінків, блискучий. Край мантії може бути коричневий.

Консистенція м’яса мідій

Пружиниста, студениста

Стан межстворчатой рідини

В кількості, яке покриває м’ясо

Запах

Властивий живим мідій, без стороннього запаху

Органолептичні показники устриці

Найменування показника

Характеристика

Зовнішній вигляд

Устриці живі. Стулки устриць цілі.

Поверхня стулок чиста, без мулу та змивається піску.

Можуть бути:

 

– незначні відколи країв стулок без оголення мантії і без утворення отворів у внутрішню порожнину

Колір:

– м’яса устриць

– межстворчатой рідини

Від білого до сірого з різними колірними відтінками

Безбарвний з білуватим відтінком

Консистенція (м’яса устриць)

Ніжна, студнеобразна

Ознаки життєздатності

Стулки устриць щільно закриті або відкриті, але при дотику повинні закриватися

Запах

Властивий живим устриць (морської) без порчащіх ознак

Наявність сторонніх домішок в споживчій тарі

Не допускаються

 

Спосіб видобутку, первинна обробка молюсків (підйом колекторів з молюсками, відділення їх від колектора, мийка, чистка від обростань і інших забруднень) не повинні завдавати механічних пошкоджень живим двостулковим молюском.

Способи обробки, транспортування, вивантаження молюсків повинні виключати додаткове забруднення, зниження якості і зберігати ознаки їх життєздатності.
Транспортний засіб, що застосовується для доставки молюсків, має відповідати вимогам цих Правил і мати пристрій для стоку води.

При зберіганні і транспортуванні молюски не повинні піддаватися впливу високої і низької температур.

Транспортування молюсків має здійснюватися в спеціальних ємностях або контейнерах з проточною або замінної морською водою при температурі води не вище 25 ° C.
Допускається транспортування молюсків без води в спеціальних контейнерах насипом шаром не більше 2/3 висоти ємності (висотою шару молюсків не більше 1 м) при температурі повітря від 0 до 12 ° C.
При підвищенні температури повітря вище встановленої молюски охолоджуються льодом, льдосолевой сумішшю або охолодженої до 2 ° C морською водою і іншими способами.
Кожна партія молюсків повинна доставлятися на обробляє підприємство з документом, що містить наступну інформацію:

– найменування виробника (ферми);
– дата знімання;
– район знімання;
– види і кількість молюсків;
– тривалість транспортування;
– підпис відповідальної особи.

Рекомендований термін транспортування і зберігання живих мідій до центру очищення або переробного підприємства, від часу видобутку або підняття колекторів, не більше:
– в ящиках або полотняних мішках без води: 12 годин – при температурі повітря від 0 ° С до 12 ° С; 8 годин – при температурі повітря понад 12 ° С до 25 ° С. При підвищенні температури повітря вище 12 ° С мідії живі необхідно транспортувати з охолодженням.
– в полотняних мішках, спеціальних ємностях або секційних контейнерах в проточній або замінної через кожні 2 години морської чистій воді; 24 години – при температурі води від 4 ° С до 20 ° С.

Вимоги до басейнів і ємностей для витримування живих двостулкових молюсків:

– Обладнання та ємності для витримування молюсків не повинні являти собою джерело забруднення.
– Пол і стіни очисних басейнів повинні мати гладку, непроникну поверхню, легко піддаватися миттю і очищенню і бути виготовлені з корозійно і нетоксичних матеріалів.
– Забороняється використання міді або мідних сплавів в вузлах і деталях, що контактують з морською водою в системі трубопроводів і в самих басейнах.
Конструкція басейнів повинна:
– забезпечувати рівномірне проток води через контейнери з молюсками;
– запобігати виникненню застійних зон і пов’язаної з ними можливості вторинного забруднення молюсків.

Необхідний рівень циркуляції води в басейнах досягається при співвідношенні їх довжини і ширини від 1:10 до 1: 4. При значній довжині лотків вони встановлюються з ухилом до 2% стоку води.
Контейнери для розміщення молюсків повинні бути виготовлені з корозійно матеріалів.
Вимоги до якості морської води, використовуваної для очищення живих двостулкових молюсків.
Район водозабору морської води, використовуваної для очищення молюсків, не повинен піддаватися забрудненню промисловими або господарсько-побутовими стічними водами.
Для забезпечення ефективності подальшої обробки морської води вона повинна містити не більше 1 x 1000 кл / куб. дм бактерій групи кишкових паличок і не більше 1 x 10000 кл / куб. см мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів.

Морська вода після знезараження за своїми бактеріологічними показниками повинна відповідати вимогам ГОСТу 2874.

Очищення молюсків проводять у чистій морській воді солоністю 15-19 ‰ протягом 24-48 ч. Солоність нижче 10 і вище 20 ‰ негативно впливає на загальний фізіологічний стан молюсків і виключає ефективність процесу очищення в цілому.

Температура води повинна бути в межах 10 20 ° C. При температурі води вище 20 ° C або при різких перепадах між її значеннями в районі вирощування і температурою в басейнах для очищення у молюсків можливий масовий вимет статевих продуктів.

Рівень розчиненого кисню в морській воді, використовуваної для очищення молюсків, не повинен бути менше 5 мг / куб. дм.

Обробка морської води, призначеної для очищення живих двостулкових молюсків
Знезараження морської води проводять за допомогою опромінення ультрафіолетовими променями з довжиною хвилі в діапазоні 200 – 295 нм, які мають максимальним бактерицидну дію. При каламутності морської води вище 85 частин на мільйон і кольоровості вище 20 (90 – 150 частин на мільйон) вона повинна бути піддана попередньою відстоювання або фільтрування для зниження цих показників до зазначеного рівня.

Для опромінення використовують стандартні установки для знезараження морської води, їх кількість і потужність залежать від обсягів води, необхідних для процесу очищення молюсків.
Контроль за величиною інтенсивності ультрафіолетового випромінювання бактерицидних ламп здійснюється щомісяця за допомогою звичайного бактерицидного ваттметра. Лампи, що дають випромінювання нижче 60% початкового рівня, підлягають заміні.

На витримування не повинні допускатися молюски з укосами стулок, з оголенням мантії, з тріщинами. Молюски перед приміщенням в басейн повинні бути ретельно промиті струменем води з шланга і розміщені на гратчастому “фальшивому дні”, піднесеному на 15-20 см від дна басейну, або в спеціальних контейнерах. Товщина шару молюсків на “фальшивому дні” або на полицях в контейнерах повинна бути не більше 15 см. При дотриманні молюсків в багатоярусних контейнерах товщина шару води над ними повинна бути не менше 15 см між секціями і не менше 30 см над верхнім шаром молюсків.

Перед початком процесу очищення молюсків система повинна бути ретельно промита.

Відстань між водозабором морської води та скидання стічної води повинно бути достатнім, щоб уникнути забруднення.

Через 12 год очищення молюски та дно басейну повинні бути промиті сильним струменем води для видалення мулу і виділень молюсків.

По завершенні очищення раковини молюсків повинні бути ретельно обмиті з шланга чистою морською водою. Вода для промивання не повинна використовуватися повторно.

Живі двостулкові молюски упаковуються в задовільних гігієнічних умовах.

Пакувальний матеріал або тара:

– не повинні передавати сторонні запахи і порушувати органолептическую характеристику живих молюсків;
– повинні бути допущені Госкомсанепіднадзором Росії для контакту з харчовими продуктами;
– повинні бути міцними і забезпечують захист продукції від впливу зовнішніх факторів.
Устриці повинні упаковуватися увігнутою раковиною вниз.
Мідії упаковують в таку тару:
– ящики дерев’яні або полімерні багаторазові висотою не більше 20 см і граничною масою продукту 15 кг;
– мішки з полотняного полотна, з граничною масою продукту 20 кг, або в спеціальні ємності, або секційні контейнери згідно з чинними нормативними документами з проточною або замінної через кожні 2 години морської чистою водою при співвідношенні маси мідій і води 1: 3;
– упаковка з картону та комбінованих матеріалів, з полімерних матеріалів з використанням підкладок за чинними нормативними документами.

Головна вимога до упаковки – це забезпечення безпечного транспортування і зберігання живих молюсків без зміни їх життєздатності і якості.

Маркування повинна виконуватися відповідно до вимог НД на етикетках, ярликах, бирках, виготовлених з паперу, фанери або іншого матеріалу.
Кожне тарне місце має мати бирку, яка містить наступну інформацію:
– країна виробник;
– підприємство-виробник;
– вид молюска (звичайне або латинська назва);
– дата виготовлення: число, місяць, час (ч) закінчення технологічного процесу;
– терміни та умови зберігання.
Завдана інформація повинна легко читатися, бути незмивною, позначення легко розшифровуватися.

Приміщення для зберігання молюсків повинні забезпечувати температуру, яка не робить негативного впливу на їх якість і життєстійкість.

Упаковка не повинна стикатися з підлогою сховища і повинна міститися на чистий стелаж.

До транспортних засобів, що використовуються для перевезення партій молюсків, висуваються такі вимоги:
– внутрішні стіни, які можуть стикатися з живими молюсками, повинні бути зроблені з нержавіючих матеріалів, бути гладкими і легко очищатися;
– молюски не повинні перевозитися разом з іншою продукцією, яка може їх забруднити.
Лід, який використовується при перевезенні партій живих молюсків, повинен бути виготовлений з питної або чистої морської води.
Рекомендований термін зберігання живих мідій після очищення, від часу упаковки, не більше:
– 72 години – при температурі від 0 ° С до 8 ° С;
– 24 години – при температурі вище 8 ° С до 16 ° С;
– 12 години – при температурі вище 16 ° С до 25 ° С.

Під час транспортування і зберігання мідії живі повинні бути захищені від сонячних променів і атмосферних опадів.

Мішки з продуктом при транспортуванні без води розміщують таким чином, щоб уникнути механічного пошкодження мідій живих.
Мідії живі після того, як вони були упаковані, не повинні повторно занурюватися в воду або обприскувати водою.
Виробник має право встановлювати інший термін придатності, протягом якого мідії живі відповідають обов’язковим параметрам безпечності та якості, встановленим нормативними вимогами, при узгодженні цього терміну в установленому порядку.

Фото РОЗВЕДЕННЯ УСТРИЦІ Тихоокеанської

На земельній ділянці створюється система неглибоких ставків різного призначення: інкубаційні, маткові і вирощувальні і нагульні. Частина з них може бути закритою, де температура взимку зберігається не нижче 7 ℃. В таких умовах раки не йдуть в сплячку, а продовжують харчуватися, нарощуючи масу. Укриття споруджують з полікарбонату.

Маткові ставки використовуються для перетримки ікряних самок. Вирощувальному ставки роблять глибиною від 0,5 до 1,5 м, площею 0,1-0,5 га. Краще, коли вони облаштовані зі скиданням води, де встановлюється ракосборнік. Водойми наповнюють за два тижні до висаджування молодих рачків.

Стінки неглибоких штучних ставків для раків зазвичай роблять вертикальними, дно застилають листами поліпропілену. Цей матеріал не гниє, що допомагає зберігати воду в чистоті. Потім насипається шар щебеню, битої цегли, керамічних відходів до 0,2 м, і пісок шаром до 0,1 м.

• Самок раків з заплідненої ікрою в жовтні-листопаді відкидають в матковий басейн, де в червні з’являються новонароджені рачки, яких містять в інкубаційних басейнах.

• Для підвищення збереження личинок іноді в травні ікру раків знімають, і виводять їх за допомогою апарату Вейса в приміщенні. В одному такому інкубаторі об’ємом 8 л поміщається близько 15 тис. Ікринок. Це підвищує вихід посадкового матеріалу до 80% і більше.

• Після другої линьки рачків відправляють в вирощувальні ставки, де підрощують рік при температурі 22-24 ℃ до розміру 7-8 см і ваги 11-18 м Годовиков розміщують в нагульних ставках, де до кінця другого сезону вони набирають товарну масу до 40 60 р

• Забезпечується інтенсивне годування раків з розрахунку не менше 2% на середню масу однієї особини.

Розведення раків в УЗВ вимагає істотних інвестицій, однак, можливість повного контролю за середовищем дозволяє за 6-12 місяців вирощувати будь-яких, в тому числі тропічних, раків до товарної кондиції. За загальним витратам ця технологія порівнянна з інтенсивним розведенням в закритих (частково відкритих) басейнах, а в плані організації набагато зручніше для підприємця.

У південних районах (Астраханська область) технологію УЗВ іноді поєднують з ставковим вирощуванням, влітку переміщаючи живність у відкриті водойми. Так, наприклад, випущені на «свободу» в червні рачат вагою 5 г, до середині вересня набирають масу 80-100 м Це оптимальний метод з точки зору економічних витрат і рентабельності.

Установки замкнутого циклу являють собою 3-х і 4-ярусні секції, які займають площу всього 2,5-2,8 м. Їх розміщують в будь-якому опалювальному приміщенні, можна в підвалі. На кожному рівні розташовано дві ємності з поліпропілену глибиною 25 см, на нижньому – 35 см. Повний набір допоміжного обладнання для розведення раків включає:

– водонагрівачі потужність 300 Вт;
– циркуляційний насос з регульованим режимом;
– лампи з УФ-випромінюванням;
– спеціальні вбудовані біофільтри.

Штучні басейни обладнані сифонами для зливу, додатково можна закупити запірні клапани з таймерами, компресор для аерації. Загальна потужність споживання енергії залежить від конструкції установки і складає від 377 до Потужність 700 Вт. Зазвичай в УЗВ розводять Аккрі (австралійського красноклешневого раку), який росте в 4 рази швидше, ніж звичайно річкового, але вимогливий до температури.

Перед заповненням басейнів і регулярно надалі вода повинна оброблятися для профілактики паразитарних хвороб. Запускати раків в неї можна не раніше, ніж після закінчення 2-3 тижнів. Зазвичай для цього використовують малахітовий, синій формалін, або спеціальний препарат для акваріумів Антіпар.

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
Поділитися на linkedin
Поділитися на vk
Поділитися на telegram
Поділитися на whatsapp
Поділитися на email
Поділитися на skype

КАРТА МОЖЛИВОГО РОЗВЕДЕННЯ УСТРИЦІ Тихоокеанської

Map loading, please wait ...